Giderek Büyüyen Ortak Problemimiz: UYKUSUZLUK
Neredeyse her beş yetişkinden biri uykusuzluktan, yani günlük aktivitelerine yansıyan sık ve kronik uyku bozukluklarından şikayet etmektedir. Uyku bozukluğunun nedenlerini bulmak ve tedavi etmek için var olan terapi ve kısa süreli hipnotik ilaç kullanımının yanısıra fitoterapi ve aromaterapi gibi çözümler giderek yaygın hale gelmektedir. Bireylerin ilaç kullanımından kaynaklı doğabilecek risklerden (bağımlılık, demans, uyanık kalmakta zorlanma vb.) çekinmeye başlamasıyla birlikte insanlar, bitkilerden elde edilen esansiyel yağların doğal ve etkin çözümlerine yönelmeye başlamıştır.
Bitkiler, genellikle hafif ve kalitesiz uykudan şikayet eden hastalarda kullanılır. Difüzyon veya sprey için kullanılan esansiyel yağlar bu hastalar için ilgi çekici seçeneklerdir.
Bu tür rahatsızlıkları gidermekte kullanılan ürünlerde, uyku kalitesinin artması, bireylerin güne daha enerjik başlayıp gün boyu verimli vakit geçirmesi önem kazanmakta. Ayrıca ürün kullanımı sonrası uyku bozukluğunun tekrarlamaması veya kötüleşmemesi, bağımlılık, anksiyete ve düzensiz kalp atışı gibi problemlerle karşılaşılmaması önemlidir.
Referanslar:
Léger D, Partinen M, Hirshkowitz M, et al.; EQUINOX (Evaluation of daytime quality impairment by nocturnal awakenings in outpatient’s experience) Survey Investigators. Characteristics of insomnia in a primary care setting: EQUINOX survey of 5.293 insomniacs from 10 countries. Sleep Med 2010; 11:987-98.
Dubois A, Elbaz M, Léger D. Subjective evaluation of aromatherapy on sleep quality in patients who are light sleepers. Médecine du sommeil 2013;10:135-40
Sarris J, Panossian A, Schweitzer I, Stough C, Scholey A. Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: a review of psychopharmacology and clinical evidence. Eur Neuropsychopharmacol 2011;21:841-60.
Herz RS. Aromatherapy facts and fictions: a scientific analysis of olfactory effects on mood, physiology and behavior. Int J Neurosci 2009;119:263-90